neděle 22. ledna 2017

Phoenix

V minulém příspěvku jsem psal o drakovi. Dnes bych chtěl napsat článek o phoenixovi.
Phoenix je pták červené až ohnivé barvy.

Popis Phoenixe

Phoenix (česky psán Fénix) je velký asi jako orel skalní.  Žije v horách a ve skalních průrvach. V pohádkách je také zobrazován na zlaté jabloni. Ano to je on Pták Ohnivák. Jeho krásný zpěv je inspirací ne jednoho skladatele. Dokonce se věří, že jeho zpěv je léčivý. Ano, když člověk poslouchá tento zpěv tak opravdu se jeho neduh zlepší. Je to ovšem dáno tím, že zafunguje tzv. placebo efekt.

Podobu phoenixe nemusím moc popisovat, jelikož se jedná o ptáka se vším co k ptakovi patří. Zobák, peří, kosti, nohy, to vše je stejné, jako u kteréhokoli zvířete z ptačí říše. Co ho tedy řadí do této kategorie? Je to rozmnožování.

Rozmnožování

Phoenix se rozmnozuje opravdu neobvykle. Phoenix zplane a z popela povstane nový, mladý phoenix. 

Jak to vlastně funguje? Když přijde čas páření, tak samice postaví hnízdo z kamení a písku a láká svým zpěvem samce. Ten se spaří se samicí a  odletí. Samici se v útrobách vytvoří vajíčko. To je ovšem tak veliké, že ucpe otvor,  který slouží k vyměšování trávicí soustavy. Způsobí to, že phoenix nemůže časem vypouštět z těla škodlivé plyny vzniklé trávení potravy. Plyny se v jeho těle hromadí, tím vzniká tlak. Jelikož trávením vzniká metan a syrovodík, které mají nízkou teplotu vznícení a tlakem se tato teplota ještě snižuje, tak se samice po několika málo dnech těhotenství vznítí. Je to největší oběť matky dítěti.

Vajíčko díky své vápené skořapce tuto spoušť přežije, a dokonce se v horkém matčině popelu dovyvine v mládě. Matka se vlastně štědrým způsobem pro svého potomka obětuje. Ve studených horských oblastech, tak poskytne lihnoucimu se vajicku tu největší teplotu co dokáže. Nakonec z popela povstane nové, plně soběstačné mládě. Phoenix žije 500 let.

V některých zdrojích se uvádí, že phoenix kždých 500 let přilétá do chrámu Héliopoly, kde vzplane a z popela se zrodí mladý. Proto bývá uváděn jako symbol nesmrtelnosti a věčného života.

Potrava

Phoenix se živí drobným hmyzem a červy, které vybírá z úžlabin a průrv skalních masivů.

Phoenix je krásný pták, který dnes patří do kategorie ohrožených a mystických druhů. Jeho život je sice ukončen bolestivou smrti, ale o to krásnější zvíře to je.

Literární výsky 

Phoenix není tak literárně vytížený jako drak. Můžeme se sním potkat v pohádce "O Ptáku Ohniváku" nebo se stal Brumbálovým přenašedlem v několika dílech příběhů o Herrym Potterovi. 

Žádné komentáře:

Okomentovat